Winterbanden en alle voordelen van dien

Winterbanden en alle voordelen van dien

In de Alpenlanden is de eerste sneeuw inmiddels alweer gevallen! Het duurt dan ook niet zo gek lang meer voor het wintersportseizoen losbarst.Voor wie met de auto naar de Alpen vertrekt is een goede voorbereidingnoodzakelijk en het al dan niet aanschaffen van winterbanden speelt daarbij een belangrijke rol. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van winterbanden ?

 

Op winterbanden naar de Alpen

Winterbanden, de naam zegt het al, zijn speciaal ontworpen om goed te presteren onder winterse omstandigheden.Hieronder verstaan we  o.a.  sneeuw en ijs op de weg, weercondities die we vaak tegenkomen bij een ritrichting de Alpenlanden. Veel van deze landen hebben een eigen regelgeving voor het gebruik van winterbanden. Zo is het in Oostenrijkbijvoorbeeld verplicht om gedurende het winterseizoen met winterbanden te rijden. In het Noordelijke gedeelte van Italië is dit eveneens het geval. Frankrijk en Zwitserland hebben geen  officiële verplichting, maar het wordt daar wel ten zeerste aangeraden. Op veel hoger gelegen wegen zijn winterbanden of sneeuwkettingen noodzakelijk. Dit wordt aangegeven met een bord.

 winterband sneeuw

Winterbanden in Nederland

Een veel voorkomende misvatting is dat winterbanden alleen toegevoegde waarde hebben bij een dik pak sneeuw.Niet alleen in het berglandschap, maar ook in het platte Nederland bieden winterbanden voordeel. In het algemeen geldt dat een winterband in alle opzichten meer profijt biedt dan een zomerband bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius. Dit geldt dus ook voor koude regenachtige dagen. Het gebruik van winterbanden op de Nederlandse wegen wordt dan ook wel degelijk aangeraden, ondanks dat er in Nederland weinig sneeuwdagen zijn.

 

De voordelen van winterbanden

Met winterbanden heeft u een betere wegligging en een kortere remafstand. De remweg performance met winterbanden is zelfs zodanig goed dat deze soms wel tot de helft korter is. Door de zachtere rubbersamenstelling en het aangepaste profiel van de band heeft u een betere grip op de weg. De kans op slipgevaar neemt hierdoor af. Daarnaast heeft het profiel van een winterband een betere waterafvoer dan zomerbanden. Het gewenste effect : een kleinere kans op aquaplaning! Aquaplaning ontstaat wanneer de groeven van de band niet meer in staat zijn om het water aftevoeren en er teveel water tussen de band en het wegdek komt. Hierdoor verliest de auto het contact met het wegdek en raakt in de slip.

rijden in de sneeuw
Winterbanden in de zomer

Het is uiterst belangrijk dat de winterbanden, het liefst vroeg in het voorjaar, weer terug gewisseld worden naar zomerbanden. Wanneer de temperatuur stijgt boven de 7 graden Celsius zijn de rollen namelijk omgedraaid. Doorrijden op winterbanden in de zomer betekent: een slechtere wegligging, een langere remweg en versnelde slijtage. Wanneer de profieldikte afneemt tot onder de 4 millimeter is de winterband officieel geen winterband meer. Naast winter- en zomerbanden bestaat er ook nog een all season band. Op deze band kunt u het gehele jaar door rijden. Echter, wanneer u richting de sneeuw afreist is het aan te raden om voor winterbanden te kiezen. Deze hebben simpelweg betere winterse eigenschappen en zijn in veel gevallen ook verplicht.

Voor wie ook in de winter met een veilig gevoel de weg op wil zijn winterbanden een ideale optie. Wilt u meer weten over  winterbanden? Zoals de wisseling,  de aanschaf en de regelgeving in de wintersportlanden? Lees het complete artikel ‘alles over winterbanden‘, met onder meer tips en tricks van twee echte bandenexperts!

 

 

Updated: 3 november 2014 — 07:16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *