Met de auto naar je wintersportbestemming

wintersport met de autoDe voorjaarsvakantie staat voor de deur en voor een klein deel van de Nederlanders geldt dat het dan tijd is voor een wintersportvakantie naar één van de populaire skigebieden in Europa. Al jaren is Oostenrijk het favoriete vakantieland voor wintersporters. Het overgrote gedeelte van alle Nederlanders die op wintersport gaan kiezen er voor om met de auto erop uit te trekken. Het is raar maar waar, tijdens de zonvakantie boeken we liever een vlucht om op de plaats van bestemming te geraken, maar als we op wintersport gaan kiezen we massaal de auto als vervoersmiddel.

Met de auto op vakantie naar een wintersportgebied heeft nog al wat voeten in aarde. Er gelden namelijk nogal strenge regels met betrekking tot winterbanden en deze verschillen per land omdat het nog niet Europees geregeld is. In het ene land zijn winterbanden gedurende de wintermaanden verplicht, maar in andere landen zijn ze alleen verplicht tijdens winterse omstandigheden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van sneeuwkettingen, de regels hiervoor verschillen per land.

Wist je trouwens dat het in Nederland verboden is om met sneeuwkettingen te rijden!

Wintersport vakantie naar Oostenrijk

Oostenrijk is het populairste land voor een skivakantie en wanneer de reis naar het land per auto gemaakt wordt is het verstandig om van te voren de verschillende regels per land na te gaan. Tijdens een reis naar Oostenrijk met de auto doorkruist iedere automobilist Duitsland en voor dit land gelden de volgende regels met betrekking tot winterbanden en sneeuwkettingen: winterbanden of all season banden zijn verplicht als er winterse weersomstandigheden optreden. Een speciaal verkeersbord vermeldt wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn, er mag dan niet harder dan 50 km/u gereden worden.

In Oostenrijk gelden er ten opzichte van Duitsland weer andere regels met betrekking tot het eerder genoemde. In het land geldt dat winterbanden verplicht zijn van 1 november tot en met 15 april. Buiten deze periode geldt dat winterbanden alleen verplicht zijn als een speciaal verkeersbord dit weergeeft. Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht wanneer verkeersborden dit weergeven.

De regels omtrent winterbanden en sneeuwkettingen zijn vooralsnog omslachtig en er is hoop dat er in de toekomst een Europese wetgeving voor komt. Voor degenen die naar een andere wintersportgebied op vakantie gaan is het raadzaam om zelf te controleren welke regels er gelden voor bijvoorbeeld België, Frankrijk, Tsjechië, Zwitserland of Denemarken.

Als deze regels opgevolgd worden is een autovakantie naar een wintersportgebied een veilige manier. Voor degenen die absoluut geen zin hebben in alle verschillende regeltjes bestaat er ook altijd nog de mogelijkheid om met een vliegvakantie naar het wintersportgebied te reizen.

Vergeet de auto wintercheck niet

Met de auto op vakantie gaan kan een leuke aangelegenheid zijn. Voorkom dan pech onderweg en vergeet voor vertrek niet om de auto op de belangrijkste punten te laten controleren. De meeste autogarage bieden tijdens de wintermaanden een wintercheck aan, waarbij de auto op de belangrijkste punten wordt gecontroleerd. Met een wintercheck komt een ieder onbezorgd de winter door en zonder zorgen op de wintersport vakantiebestemming.

Updated: 17 februari 2015 — 15:42

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *