In welke landen is een vignet verplicht

In sommige landen is een vignet verplicht. Regel dit dus voordat je op vakantie met de auto gaat naar dat land of er door heen rijdt.

Het ene land vereist een tolvignet, de andere een milieusticker. Zorg dat je ze wel hebt want anders kun je een dure boete krijgen.

Vignetten zijn in de volgende landen verplicht

  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Zwitserland
  • Tsjechië
  • Bulgarije

stickerzone duitslandVignet Duitsland

In Duitsland is een milieusticker verplicht in sommige gebieden. Deze gebieden worden ook wel Umweltzone genoemd. Duitsland probeert op deze manier de luchtverontreiniging in bepaalde gebieden te reduceren. Dit betekend dat er een ronde gekleurde sticker (groen, geel en rood) met een getal daarop (4, 3 of 2) aan de buitenkant van de auto zichtbaar moet zijn als je door deze gebieden heen rijdt. Deze sticker kun je ook achter je ruit plakken. De rode sticker staat voor vervuilend en de groene sticker staat voor schoon.

Welke milieustickers zijn er

Rood – Alle voertuigen die gebouwd zijn voor 31 december 2000. Indien de motor aan de emissieklasse Euro-3 voldoet dan komt deze in aanmerking voor een gele sticker.
Geel – Alle voertuigen die gebouwd zijn tussen 1 januari 2001 en 31 december 2005 hebben een gele milieusticker tenzij de motor voldoet aan de emissieklasse Euro-4, dan mag er een groene sticker worden gevoerd.
Groen – Alle voertuigen vanaf bouwjaar 1 januari 2006 mogen een groene milieusticker voeren.

milieusticker duitslandDe Milieusticker kun je online kopen voor € 17,95.

Regels

Waar je met de groene sticker mag komen, mag je dus niet met een gele of rode sticker komen. Waar je met een gele sticker mag komen, mag je ook komen met een groene sticker. Waar je met een rode sticker mag komen mag je ook met een gele of groene sticker komen.

Snelwegen kennen geen Umweltzone dus hier kun je zonder sticker door heen rijden om af te reizen naar een ander land.

milieusticker duitsland

vignet oostenrijk


Vignet Oostenrijk

In Oostenrijk is op alle snelwegen voor toeristen een vignet verplicht. Je kunt het vignet online kopen maar ook aan de grens. Houdt er wel rekening mee dat het aan de grens behoorlijk druk kan zijn en dat voor behoorlijk wat vertraging kan zorgen.

Een vignet voor Oostenrijk heeft een bepaalde geldigheidsduur. Je kunt ze kopen met een geldigheidsduur van 10 dagen, 2 maanden en een jaar.

Prijzen

10 dagen – € 11,45
2 maanden – € 27,75
1 jaar – € 85,65


 

autobahn vignet zwitserlandVignet Zwitserland

In Zwitserland is een vignet voor alle snelwegen verplicht (Nationalstrassen). Niet alleen voor de personenauto maar ook voor de aanhangwagen of caravan. Zwitserland heeft maar een type vignet en die is een jaar geldig. Als bij controle blijkt dat je geen vignet hebt dan riskeer je een hoge boete.

Een vignet voor Zwitserland kun je online kopen maar ook op de grensovergang. Houdt er rekening mee dat de laatste optie je wel het meeste tijd kost.

Prijzen

1 jaar – € 35,95


 

vignet tsjechieTolvignet Tsjechië

Ook in Tsjechië is een tolvignet verplicht voor de autosnelweg. Aanhangwagens of caravans zijn vrijgesteld van het vignet. Het vignet voor Tsjechië bestaat uit 2 delen waarvan een deel achter de voorruit geplakt moet worden. Het andere deel voeg je samen met je autopapieren.

Tsjechië heeft 3 verschillende vignetten welke 10 dagen geldig is, 1 maand en 1 jaar. Deze zijn te koop op grote tankstations en grensovergangen.

Prijzen

10 dagen – € 13,-
1 maand – € 18,-
1 jaar – € 62,-


 

vignet bulgarijeTolvignet Bulgarije

Bulgarije kent ook een tolvignet welke verplicht is op het gehele wegennet. Het tolvignet is een alternatief voor de wegenbelasting welke ook voor buitenlanders geldt. Het tolvignet moet aan de voorruit worden bevestigd en is van toepassing op auto’s met maximaal 8 zitplaatsen.

De tolvignetten kun je online kopen of aan de grensovergang waar je tevens extra administratiekosten betaald.

Kosten

Weekvignet (7 dagen)  – € 5,-
Maandvignet (31 dagen) – € 13,-
Jaarvignet – € 34,-

Bij de grensovergang naar Roemenië wordt € 6,- euro tol geheven. Ga je met de veerpont dan kost het je € 23,-

Updated: 6 mei 2014 — 10:35

1 Comment

Add a Comment
  1. Hoi

    Ik wil dit jaar naar turkije met de auto .moet ik alleen vignet van oostenrijk en bulgarije hebben.zijn er ook vignetten in andere landen zoals kroatie en serbie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *