Verkeersregels Italië

regels italieGa je met de auto op vakantie naar Italië dan kan het handig zijn dat je op de hoogte bent van de verkeersregels. Een hoop verkeersregels in Spanje zijn hetzelfde als in Nederland maar er zijn een paar uitzonderingen.

Parkeren en rijverbod Italië

In groene zones mag niet op werkdagen worden geparkeerd. Dit geldt op tijden van 08.00 uur t/m 09.30 uur en 14.30 uur t/m 16.00 uur.

In het historische centrum van Italië (Rome) mag je op werkdagen niet rijden of parkeren met de auto van 07.00 uur t/m 20.00 uur. Alleen de bewoners die ook in dat gebied wonen zijn vrijgesteld van deze regel. Een verkeersbord zal de situatie kenbaar maken. Dit verkeersbord is rond en heeft een rode rand. Het bord bevat de tekst: ‘Zona Traffico Limitato’.

 

Pech in Italië

Indien je pech krijgt met de auto in Italië dan moet je een gevarendriehoek ongeveer 100 meter achter je auto plaatsen als je op de autosnelweg bent en op overige wegen is dat 50 meter. Als dit een gevaarlijke situatie voor jezelf zou opleveren dan hoeft het niet. Wel zijn de alarmlichten verplicht en zijn alle inzittende verplicht een veiligheidsvest te dragen.

bergweg  italieVoorrang in Italië

Op genummerde wegen buiten de bebouwde kom heeft het verkeer voorrang. Deze wegen worden ook weg Strada stadali genoemd. Ook Italië kent heuvels en bergen waar het stijgende verkeer voorrang moet verlenen aan het dalende verkeer.

Huisdieren in de auto in Italië

Een huisdier mag voorin de auto. Als er meerdere huisdieren zijn dan moeten ze allemaal achterin.

Maximumsnelheid snelweg Italië

Voor personenauto’s en campers tot 3500 KG is er een maximumsnelheid van 130 km p/u. Bestuurders die korten dan 3 jaar hun rijbewijs hebben mogen niet sneller dan 100 km p/u. Een aanhangwagen of caravan beperkt je tot een snelheid van 80 km p/u.

Bekeuringen in Italië

In Nederland kennen wij een puntensysteem voor beginnende bestuurders. Dit is ook actief in Italië. Ook daar kun je dus punten kwijtraken.

reflector fietsendragerFietsendrager

Een fietsendrager of fietsen mogen niet in de breedte uitsteken. Daarnaast moeten fietsendragers voorzien zijn een reflecterend rood-wit bordje.

Slepen

Er mag alleen maar gesleept worden door daartoe bevoegde bedrijven. Zelf slepen betekend kans lopen op een bekeuring.

Verlichting in Italië

In Italië is het voeren van dimlicht of dagrijlicht verplicht buiten de bebouwde kom. In tunnels moet dimlicht worden gevoerd.

Updated: 16 mei 2014 — 12:31

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *