Met de auto op vakantie

slimme tips voor iedereen

Tolwegen in Europa

Tolwegen Europa. In Europa zijn een aantal tolwegen. In sommige landen ben je verplicht een tolvignet af te nemen. Andere landen kun je voor eenmalig gebruik betalen om op de plaats van bestemming te komen.

In welke landen moet je tol betalen

Frankrijk, Italië, Spanje, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal, Noorwegen, Kroatië, Slovenië, Polen, Denemarken, Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Hongarije, Zweden, Turkije en Tsjechië moet je tol betalen.

polenTol in Polen

Polen kent enkele tolwegen: A1 Rusocin, A2 Stryków / Nagradowice, Konin en A4 Sośnica / Karwiany / Katowice. Hier kan bij een tolpoortje betaald worden. Er kan betaald worden met de euro, met creditcard en met PLN. Prijzen liggen tussen de 2,50 Euro en 8,75 Euro.

Tol in Frankrijk

frankrijkIn Frankrijk worden op de meeste snelwegen tol geheven. Hier kun je met munten betalen of met een creditcard. Bemande tolpoortjes zie je steeds minder. Ga je voor langere tijd rondtoeren in Frankrijk dan kun je ook een Télépéage of een Liber-t aanschaffen. Je voorkomt hier tevens een hoop drukte mee omdat je niet in de rij bij de toeristen hoeft te staan. Je kunt dus de télépéage-poorten volgen. In de auto krijg je dan een kastje waardoor de slagboom automatisch open gaat. Geen gedoe met kleingeld of een creditcard. Het kastje kost rond de 10 Euro en het kost 2 Euro aan abonnementsgeld. 

Frankrijk heeft het verkeer in klasse ingedeeld.

Klasse 1 is bijvoorbeeld een auto zonder aanhangwagen of caravan. De hoogte is maximaal 2 meter vanaf de grond gemeten tot aan het hoogste punt.

Klasse 2 is een auto hoger dan 2 meter en met of zonder aanhangwagen of caravan.

Klasse 3 is een camper, bus of bedrijfsvoertuig.

Klasse 4 is een voertuigcombinatie hoger dan 3 meter.

Klasse 5 is een motorfiets.

Bekijk hier de toltarieven Frankrijk.

Tol in Spanje

spanjeIn Spanje moet je op een aantal snelwegen en tunnels ook tol betalen. Dit kant contact of met een creditcard. Voor inwoners en toeristen die de drukte willen vermijden is er ook een On Board Unit afgekort met OBU welk VIA-T genoemd wordt. Het susyeem wordt gescant bij de tolpoortjes en voorziet je tevens van korting. De VIA-t kun je o.a. kopen bij banken.

Bekijk hier de toltarieven Spanje.

Tol in Italië

italieOok in Italië moet er tol betaald worden op bepaalde snelwegen. Tol kun je betale à contact of met de creditcard. Tevens zijn er VIA-cards te koop bij de pompstations langs de snelweg. Deze VIA-cards besparen je een hoop tijd. Ook Italië kent een aantal tunnels waarvoor tol betaald moet worden.

Bekijk hier de toltarieven Italië.

Tol in Portugal

portugalIn Portugal moet op een aantal snelwegen tol betaald worden. Tevens zijn er 4 verschillende methodes hoe je tol kunt betalen. Zo heb je Easytol, Toll Card, Toll Service en Via Verde Visitors. Met Easy tol betaal je per keer contact of met een creditcard. Bij de Toll Card heb je een prepaid pasje welke je koopt van 5, 10, 20 of 40 euro. De Toll Service is een 3- of 5 daagse ticket. Via Verde Visitors is een elektronisch kastje welke de poort automatisch opent. Dit voorkomt lange wachttijden. Het kastje is te huur voor 6 euro voor de eerste week. De borg kost 27,50.

Bekijk hier de toltarieven Portugal.

Tol in Kroatië

kroatieIn Kroatië zijn alle snelwegen tolwegen behalve de snelweg bij Zagreb. Hier kun je met de lokale munteenheid Kuna betalen of met de Euro. Ook worden credit cards geaccepteerd. Ook in Kroatië is er een prepaid kaart genaamd ENC te verkrijgen. Hiermee krijg je 10% extra korting op de tolprijs. Kroatië is goedkoop met de tol. Op de meeste plaatsen betaal je niet meer dan € 2,-.

Tol in Turkije

turkijeIn Turkije zijn ook tolwegen. Helaas kun je daar niet meer contact betalen. Je kunt kiezen voor een vignet voor € 2,- of gebruik maken van een prepaid kaart van € 6,-. De vignetten zijn te koop bij de postkantoren en tankstations.

 

Landen die een tolvignet kennen.

vignet tsjechieLanden die een tolvignet kennen zijn: Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Slovenië en Bulgarije. Lees hier meer over het tolvignet.

 

Updated: 6 mei 2014 — 11:55

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Met de auto op vakantie © 2018