Reisdocumenten vakantie

reisdocumentenWat zijn reisdocumenten

Reisdocumenten is een paspoort, id kaart of visum welke je toestemming verleent om naar een land toe te mogen gaan. Een paspoort heeft een groter bereik dan een id kaart. Dit betekend dat je sommige landen niet in komt of in mag met een ongeldig reisdocument.

Legitimatie

Een reisdocument zoals een paspoort of id kaart is tevens je legitimatiebewijs.

Waar zijn reisdocumenten verplicht

Reisdocumenten zijn overal verplicht bij je te hebben. In elk land dus. Hiermee kun je jezelf legitimeren. In Nederland ben je ook verplicht om je legitimatie bij je te dragen. Geldige legitimatiebewijzen zijn een paspoort, id kaart en rijbewijs.

Wat staat er op een paspoort of id kaart

Op een paspoort of id kaart staan nagenoeg dezelfde gegevens. Wat er op een paspoort en id kaart staat zijn: Je voornamen, je achternaam, je pasfoto, je geboortedatum, de geboorteplaats, je lengte, je nationaliteit, geslacht, een burgerservicenummer (BSN / sofinummer) en jouw handtekening. Ook staat er een datum op tot wanneer het legitimatiebewijs geldig is.

visumWat is een Visum

Een visum is de officiële toestemming om een land binnen te mogen komen. In sommige gevallen moet deze vooraf aangevraagd worden zodat het land kan beslissen of ze je toelaten of niet. Dit kan door naar de ambassade / consulaat te gaan van dat land. Andere landen verstrekken een visum zodra je het land binnen komt.

Een visum heeft een beperkte geldigheid. Je mag dus voor een bepaalde periode in het land verblijven. In veel gevallen is dit 90 dagen. In een aantal gevallen kosten een visum geld. Vooral bij landen die een vreemde valuta hebben (geen Euro dus) wordt dit gezien als een bron van inkomsten.

Een visum wordt bewaard in het paspoort of samen met een identiteitsbewijs (id kaart). Raak het visum niet kwijt want dat is de toestemming dat je in het land mag verblijven.

Waar kun je heen met een ID kaart

vakantielanden id kaartAndora, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief de Canarische Eilanden), Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland

Waar kun je heen met een Paspoort

Met een paspoort kun je naar alle landen van de hele wereld. Soms in combinatie alleen met een Visum.

Hoe lang zijn de reisdocumenten geldig

  • Paspoort – Een paspoort is 10 jaar geldig.
  • ID kaart – Een ID kaart oftewel Identiteitsbewijs is 5 jaar geldig.
  • Visum – 90 dagen tenzij anders aangegeven.

burgeraken paspoortWaar vraag je een Paspoort of ID kaart aan

In de gemeente waar je woont kun je bij het stadhuis (afdeling burgerzaken) een identiteitsbewijs aanvragen. Hiervoor dien je het oude exemplaar mee te nemen + 2 pasfoto’s. De kosten van een paspoort of ID kaart verschillen per gemeente. Een paspoort kost rond de 60,- Euro. Een Identiteitsbewijs (ID-kaart) kost rond de 30,- Euro. Indien je het identiteitsbewijs sneller nodig hebt dan kun je er spoed van maken tegen extra kosten (+25 euro). In dat geval zal hij binnen een à twee werkdagen voor je klaar liggen.

Ik ben mijn paspoort of id kaart kwijt

Kun je het paspoort of identiteitskaart niet vinden of ben je hem echt kwijt dan moet je aangifte doen bij de politie. Alleen met het bewijs van aangifte kun je een nieuw paspoort of id-kaart laten maken.

Tips

Zorg dat je reisdocumenten altijd minimaal 3 maanden geldig zijn.

Updated: 18 maart 2014 — 10:51

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *