Onderhoudsbeurt autovakantie

auto onderhoudsGa je met de auto op vakantie dan is een onderhoudsbeurt zeker aan te raden. Een autovakantie met een onderhoudsbeurt geeft meer betrouwbaarheid aan de auto.

Een onderhoudsbeurt voegt veel toe aan de betrouwbaarheid van de auto omdat de auto helemaal wordt nagelopen. Er zijn een hoop punten welke net als bij een APK keuring worden gecontroleerd. Daarom is het verstandig om een onderhoudsbeurt met een APK keuring te combineren. Hierdoor zijn de kosten van een APK keuring nihil.

Een onderhoudsbeurt is aan te raden als je met de auto op vakantie gaat omdat:

  • Een onderhoudsbeurt bijdraagt aan een lager brandstofverbruik
  • Een onderhoudsbeurt slijtage verminderd
  • Een onderhoudsbeurt slijtage of problemen kan voorkomen
  • Een onderhoudsbeurt de betrouwbaarheid verhoogd
  • Een onderhoudsbeurt het comfort kan verhogen

Brandstofverbruik

onderhoudsbeurt verbruikAls je op vakantie gaat met de auto dan leg je vaak grotere afstanden af. Bij een onderhoudsbeurt worden zaken welke het brandstofverbruik kunnen beïnvloeden gecontroleerd. Denk hierbij aan remmen die vastzitten waardoor wielen niet soepel draaien. Dit verhoogd de rolweerstand wat zorgt voor een hoger brandstofverbruik.

Ook een vervuild luchtfilter kan zorgen dat de brandstof en zuurstofverhouding voor het verbrandingsproces beïnvloed wordt. Dit is altijd ten nadelen van het brandstofverbruik. De motor moet het tekort aan schone luchtaanvoer compenseren wat resulteert in een hoger brandstof verbruik. Ook bougies kunnen invloed hebben op het brandstof verbruik. Tijdens een lange rit zou het best wel eens kunnen zijn dat er een hoop terugverdient kan worden met een onderhoudsbeurt. Tanken blijft immers een dure aangelegenheid.

Er worden dus een aantal zaken preventief vervangen welke ook ten goede komen bij het comfort welke de motor biedt. Denk hierbij aan voldoende koppel en vermogen.

Minder slijtage

tandwielenDoordat bij een onderhoudsbeurt slijtagegevoelige onderdelen worden geïnspecteerd, gereinigd en eventueel worden vervangen kunnen grotere slijtage worden voorkomen. Denk hierbij aan een vastzittende rem. Bij een rem heb je aan de voorzijde van een auto de remblokken en remschijven. Als de rem iets blijft hangen dat slijten de remblokken een stuk sneller. Als dit probleem niet tijdig wordt aangepakt dan slijt de remschijf ook. Hierdoor lopen de kosten alleen maar verder op. Bij een onderhoudsbeurt worden remdelen uit elkaar gehaald, gereinigd en gesmeerd. Hierdoor wordt de kan op vastzitten een heel stuk verkleind.

Ook olie verversen hoort bij een standaard onderhoudsbeurt. Motorolie is nodig om de onderdelen in de motor te beschermen en te smeren. Indien de olie vervuild is of er te weinig olie aanwezig is zorgt dit voor een hogere slijtage. Een auto verbruik altijd olie. Dit is in veel gevallen maar heel weinig maar toch dient het oliepijl met enige regelmaat te worden gecontroleerd. Wacht niet totdat de auto zelf aangeeft olie nodig te hebben want dan kan er al meer slijtage zich hebben voorgedaan dan je lief is.

Meer betrouwbaarheid

Omdat de auto in zijn geheel wordt gecontroleerd worden er vroegtijdig al problemen waargenomen. Door deze op tijd aan te pakken kunnen grotere reparaties uitblijven welke zelfs een pechsituatie tot gevolg kunnen hebben. Denk hierbij aan een uitlaat welke los komt te liggen. Deze kan tijdens het rijden dan helemaal loslaten en over de grond heen slepen. Ook een beschadigde autoband zou wel eens voor een klapband kunnen zorgen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Bougies hebben ook een beperkte levensduur. Deze tijdig vervangen voorkomt dat je onderweg stil komt te staan.

Een onderhoudsbeurt neemt het risico van ‘pech onderweg’ een stuk af.

Aircocheck

airco controlerenBij een onderhoudsbeurt zit ook vaak een eenvoudige aircocheck inbegrepen. Deze aircocheck vertelt u alleen of de airco nog koud wordt en hoe koud hij wordt. Op vakantie is een airco vaak heel belangrijk, zeker als je een lange rit gaat maken in een warm land of tijdens een warme periode.

Een airco die muf ruikt moet zeker even worden nagekeken. Hier is namelijk het filter van aan vervanging toe. Muffe luchtjes zijn schimmels en bacteriën die je ruikt. Deze zijn slecht voor je gezondheid en leveren verkoudheidsklachten op. Niet prettig als je dit tijdens je vakantie meemaakt.

Laat daarom je airco controleren en indien nodig bijvullen. Een airco moet normaal om de 3 jaar bijgevuld worden omdat er toch koudemiddel ontsnapt via kleine kiertjes. Als het systeem netjes is afgevuld wordt de airco vaak ook een stuk kouder. Hierdoor hoef je de airco minder hard te zetten wat ook minder brandstof kost.

Een airco laten bijvullen kost ongeveer 75,- Euro. Dit zit niet standaard in een onderhoudsbeurt. Een airco-onderhoudsbeurt waarbij de filters worden vervangen kost ongeveer 125,- Euro.

 

Updated: 22 april 2014 — 13:26

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *