Gas tanken onderweg

lpg tankenJe hebt een auto die rijdt op gas (LPG). Dat is goedkoop autorijden, vooral als je lange afstanden maakt zoals op vakantie met de auto.

In Nederland kun je op heel veel plekken goedkoop gas tanken. De gasslang past probleemloos in de vulopening (nippel) van je auto. Echter is dit in het buitenland vaak anders.

In het buitenland is gas (LPG) soms minder populair waardoor je minder pompstations tegen komt die LPG aanbieden. Op de snelweg heb je daar overigens niet zo veel last van. In veel gevallen wordt van te voren ook aangegeven of een pompstation over LPG beschikt of niet.

Tankaansluiting

In het buitenland heeft men in veel gevallen een andere aansluiting voor gas (LPG). Dit betekend dat je de gasslang niet rechtstreeks kunt koppelen aan de auto. Je hebt hiervoor dus een verloopstuk nodig. Een zogeheten vulnippel / verloopnippel / verloopadapter. Deze kun je bij een goede automaterialenzaak zoals Brezan vinden. Soms verkopen tankstations over de grens deze ook. Hoe verder je het land in gaat, hoe kleiner de kans is dat je nog zo’n verloopstuk gaat vinden. Koop hem daarom in Nederland. Dat is waarschijnlijk ook goedkoper dan hem te kopen bij een benzinestation langs de snelweg.

4 Verschillende soorten

Er zijn 4 verschillende soorten aansluitingen welke ieder een naam hebben. De 4 verschillende aansluitingen zijn: bajonet, dish, acme en euro

Bajonet aansluiting

Nederland, Engeland en Noorwegen kennen de bajonet aansluiting. Bij de bajonet aansluiting draai je het mondstuk van de gasslang een kwartslag en haal je de hendel naar je toe.

bajonet aansluiting lpg

Acme aansluiting

De Acme aansluiting heeft schroefdraad. Je schroeft het smalle gedeelte vast aan de gasaansluiting in de auto. Op het brede stuk schroefdraad schroef je het mondstuk van de gasslang.

Landen die de Acme aansluiting gebruiken zijn: België, Duitsland, Engeland, Ierland, Luxemburg, Polen, Schotland en Zwitserland

lpg acme aansluiting

Dish aansluiting

De Dish aansluiting heeft een smal stuk met schroefdraad welke je vast maakt aan de gasaansluiting van de auto. De andere kan van de dish is een soort van kommetje met een rand. Het mondstuk van de gasslang blijft achter deze rand hangen.

Landen die de Dish aansluiting gebruiken zijn: Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Oostenrijk, Portugal, Slowakije, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland

lpg dish aansluiting

Euro Nozzle aansuiting

De Euro Nozzle aansluiting lijkt een beetje op de Gardena snelkoppeling van je tuinslang. Je klikt het mondstuk van de gasslang hier aan vast. De andere kant van de Euro Nozzle aansluiting schroef je eerst vast in de vulopening van de auto.

Landen die de Euro Nozzle aansluiting gebruiken zijn: Spanje en Portugal

euro nozzle lpg

Updated: 7 mei 2014 — 09:20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *