Koelbox in de auto

koelbox vakantieOp vakantie met de auto naar een lekker warm land. Je hebt een lange reis voor de boeg en wilt ook wat te eten en te drinken meenemen voor onderweg. In sommige gevallen kun je ook gebruik maken van de tankstations en wegrestaurants maar uiteraard kun je ook jezelf voorzien van lekker heden. Je spaart daarmee wellicht ook een hoop geld uit. Zeker als je met meerdere personen op vakantie gaat.

Een koelbox is een heel handig hulpmiddel om je voedsel en je drinken koel te houden. Je hebt ze in allerlei afmetingen en soorten. De belangrijkste verschillen zijn elektrisch en niet elektrisch.

Eletrische koelboxen

De elektrische koelboxen houden zichzelf koud door elektriciteit. Ze hebben een sigarettenaanstekerplug welke je in de auto kunt koppelen. Op deze manier krijgt hij 12 volt en zal hij werken. Alle auto’s hebben helemaal voorin een sigaretten-aansteker-aansluiting. Niet elke koelbox heeft een lange kabel dus dit beperkt je in waar je de koelbox allemaal neer kunt zetten. Er zijn auto’s die ook achterin een sigaretten-aansteker-aansluiting hebben dus dan is het zeker een uitkomst.

koelbox etenLet goed op de specificaties van elektrische koelboxen. Vaak wordt er gesproken over “koelt x-aantal graden onder de omgevingstemperartuur). Als voorbeeld koelt een koelbox ‘tot 13 graden beneden de buitentemperatuur’. Dit betekend in een omgeving van 30 graden Celsius dat de koelbox binnenin 13 graden lager is. De koelbox is dan aan de binnenkant 17 graden. (30 gr buiten – 13 graden koelen is 17 graden in de koelbox).

*Note: een elektrische koelbox heeft een aantal uur de tijd nodig om voor te koelen. Niet veel anders dan een normale koelkast. Dit proces is iets te versnellen door bevroren koelelementen in de box te stoppen.

Koelboxen die ook kunnen verwarmen

Er bestaan koelboxen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Deze kunnen een temperatuur halen van bijvoorbeeld 50 of 70 graden Celsius. Deze kunnen dan ook ingezet worden om voedsel op te warmen. Denk bijvoorbeeld aan een nasi, bami of rijstgerecht. Uiteraard gaat het niet zo snel als een magnetron maar het kan zeker een uitkomst bieden.

Koelboxen met koelelementen

koel elementEr zijn ook niet elektrische koelboxen welke gebruik maken van koelelementen. Deze koelblokken zijn rechthoekig en vrij plat van vorm en bevatten een blauwe vloeistof. Deze blokken vries je van te voren in. Je stopt ze dus 24 uur van te voren in de vriezer bij je thuis. Vervolgens stop je ze in de koelbox en daardoor blijft deze lekker koud.

Koude drankjes en zelf belegde boterhammen kun je makkelijk meenemen zonder dat iets bederft. Ga je naar een camping en verblijf je in een tent dan is ook een koelbox een must-have. In de campingwinkel kun je vaak je koelblokken (koelelementen) weer laten invriezen tegen een kleine vergoeding. Zorg dat je altijd extra koelelementen bij je hebt.  Je hebt altijd een setje in de koelbox en een setje die in de vriezer ligt. Zo heb je altijd een koude koelbox. Als je er schilders-plakband van te voren opplakt en daar je naam op schrijft dan raak je ze ook niet kwijt in de campingwinkel.

Wat kost een koelbox

Een kleine koelbox kun je al kopen vanaf 15 Euro. Voor dat geld heb je ongeveer een 22 liter koelbox. Koelelementen kosten ongeveer 4,50 Euro per stuk.

Een elektrische koelbox is wat duurder. Deze beginnen vanaf zo’n 70 Euro. Voor dit geld krijg je een 28 liter koelbox met een kabel van 2,5 meter lang.

koelbox in autoEen koelbox kun je online kopen bij bijvoorbeeld Bol.com.

Gekoeld bewaren

Producten waarop staat ‘gekoeld bewaren’ betekend dat ze in de koelkast moeten. Een koelkast is 7 graden Celsius.

Brood, groente en fruit bederft veel sneller bij temperaturen boven de 20 graden.

Vleeswaren blijven het langst goed in de koelkast. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën groeien in vleesproducten. Te veel bacteriën kan leiden tot een voedselvergiftiging en maag- en darmklachten. Dit is het laatste wat je wilt als je met de auto op vakantie bent. Ga er daarom verantwoord mee om.

Voor- en nadelen

De voor- en nadelen van eenvoudige koelboxen met koelelementen en elektrische koelboxen

De voor- en nadelen elektrische koelbox

Voordelen:

 • Geen koelelementen nodig
 • Zolang er stroom op de koelbox staat blijft hij koelen. Ideaal voor lange reizen/doorreis

Nadelen:

 • Duurder in aanschaf
 • Verbruikt stroom

Voor- en nadelen koelbox met losse koelelementen

Voordelen:

 • Zonder stroom te gebruiken
 • Lichter in gewicht
 • Goedkoop in aanschaf

Nadelen:

 • Beperkt koud mits koelelementen tijdig worden verwisseld
 • Meerdere koelelementen nodig
 • Afhankelijk van een vriezer
Updated: 9 juni 2014 — 11:37

3 Comments

Add a Comment
 1. Kan je koelelementen van de koelbox ook eventueel verwarmen in de magnetron of pan met heet water ?

  1. Zover ik weet niet dat zou je voorzichtig moeten uitproberen.

 2. Kan je koelelementen voor een koelbox ook verwarmen in de magnetron of in heet water ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *