Kentekenbewijs auto

kentekenbewijs pasWat is het kentekenbewijs

Met een kentekenbewijs toon je niet alleen de eigenaar aan maar ook de identiteit van de auto. Een soort van autopaspoort. Het kentekenbewijs is belangrijk en moet je vooral niet kwijtraken. Dit bezorgd een hoop ongemak. Bij politiecontroles moet je dit altijd kunnen tonen.

Kentekenbewijs, papier of pasje

Vóór 1 januari 2014 kreeg iedereen die zijn auto liet overschrijven bij een postagentschap het kentekenbewijs van de vorige eigenaar. Dit werd dus overgedragen. Na 1 januari 2014 is dit veranderd in de kentekencard/kentekenpas.

Uit welke delen bestaat het papieren kentekenbewijs

kentekenbewijs Het papieren kentekenbewijs bestaat uit 2 delen welke zijn opgesplitst in 3 papiertjes: Deel 1A, Deel 1B en Deel 2.

Deel 1A

Voertuigbewijs – Dit is het deel met de voertuiggegevens er op. De technische informatie zoals motorvermogen, eigen gewicht en trekgewicht worden hierop vermeld.

Deel 1B

Tenaamstellingsbewijs – Dit is het deel welke de eigenaarsgegevens draagt. Je naam en adres komen hierop voor.

Deel 2

Overschrijvingsbewijs – Dit deel is nodig om de auto over te schrijven op iemand anders zijn naam. M.a.w. als je de auto gaat verkopen.

Uit welke delen bestaat de kentekencard

De kentekencard is een pasje ter grootte van een creditcard en is het complete deel 1 (1A + 1B). Naast de kentekenpas krijg je ook een document met een tenaamstellinscode daar op. Dit is de vervanger voor het Deel 2 (overschrijvingsbewijs).

Wat neem je mee en wat laat je thuis

In het geval van het papieren kentekenbewijs, neem je deel 1 welke bestaat uit deel 1A en deel 1B altijd mee als je met de auto gaat rijden. Deze autopapieren moet je dus altijd bij je hebben net als je rijbewijs. Deel 2, het overschrijvingsbewijs laat je altijd thuis of berg je op een veilige plek op.

In geval van de kentekencard neem je alleen de kentekencard mee. Het voordeel is dat deze gewoon in je portemonnee past net als je bankpas.

kentekenpasHoe kom je aan een kentekencard

Een kentekencard krijg je als je een auto koopt na 1 januari 2014. Indien je de auto eerder hebt gekocht en toch een kentekencard wilt ontvangen dan kun je bij de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. De kosten hiervoor zijn 31,50 euro. Je ontvangt na betaling automatisch een kentekencard thuis welke de papieren versie vervangt.  Via deze link kun je direct bij de RDW een nieuw kentekenbewijs/kentekenpas aanvragen.

Net een auto gekocht maar nog geen kentekencard ontvangen

Als je na 1 januari 2014 een auto hebt gekocht en de vorige eigenaar had nog de ‘ouderwetse’ kentekenpapieren dan krijg je binnen een aantal werkdagen de kentekenpas thuisgestuurd. Echter mag je alleen in Nederland rijden indien je kentekenpas/kentekencard nog in de maak is. Zonder kentekencard mag je dus niet in het buitenland rijden. Let hier dus op met het maken van vakantieplannen.

Meer lezen over de kentekencard?

 

Updated: 21 maart 2014 — 08:02

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *