Elektriciteit afsluiten of alleen stekkers er uit

standby stroomWist je dat apparaten ook stroom verbruiken als je ze niet gebruikt?

Standby

Dit zijn vaak apparaten die standby staan zoals een televisie, een oplader van iets of een computer.

Er zijn tegenwoordig steeds meer apparaten die stilletjes energie consumeren. Als de stekker van je pc in het stopcontact zit dan verbruikt hij alsnog energie zonder dat hij aan staat. Ook voor je computermonitor geldt dit.

stekkers uit het stopcontact vakantieStekkers er uit

Tijdens je vakantie hebben deze apparaten geen stroom nodig omdat je ze toch niet gaat gebruiken. Je kunt er dus voor kiezen om de stekker er uit te halen van de apparaten die je niet gaat gebruiken. Denk aan een koffiezetapparaat, een wekker, je computer, de magnetron, etc.

Sommige apparaten hebben stroom nodig

Sommige mensen halen de schakelaar om in de meterkast om het hele huis de stroom te ontzeggen. Met een ding moet je wel rekening houden en dat is de koelkast/vriezer. Zonder stroom ontdooien deze en binnen een dag zijn de producten niet meer goed. Daarnaast zullen ze enorm gaan stinken. Je zou ze dus als eerst leeg moeten halen en laten ontdooien. Het water dat uit de vriezer komt (gesmolten ijs) moet je opvangen. De deuren moeten dan open blijven staan om een muffe lucht te voorkomen.

De CV ketel

De CV ketel stekker kan er wel uitgehaald worden zonder problemen. Ook dit apparaat blijft gas en elektriciteit verbruiken zonder dat je hem gebruikt. Zodra de stekker er uit is heb je nog gewoon overal koud water.

Water en gas

water afsluiten vakantieWater en gas zou je ook kunnen afsluiten voor de zekerheid. Mocht er spontaan een lekkage optreden dan heb je dit weten te voorkomen tijdens je afwezigheid. Let er wel op dat je eerst de stekker van de CV ketel uit het stopcontact haalt voordat je het water en gas afkoppelt. In veel huizen kun je in de meterkast het gas en water afsluiten. Deze draaiknoppen bevinden zich in de buurt van de meters.

Lampen aan laten of op timer

lamp timerIndien je ook het elektra afsluit kunnen lampen met timers niet meer werken. Je kunt dus niet voor buitenaf de indruk wekken dat er iemand ‘s-avonds thuis is. Tegenwoordig kun je luxere timers kopen welke je niet alleen qua tijd maar ook qua dag kunt instellen. Op maandag kun je dan bijvoorbeeld op 21.00 uur de lamp aan laten gaan en op dinsdag om 21.30 uur. Denk er ook over na of je de gordijnen open of dicht laat. Ook geldt dit voor de lamellen of luxaflex. Aan te raden is ze zo af te stellen dat men niet eenvoudig naar binnen kan kijken maar ook niet het idee heeft dat alles dicht zit de hele tijd. Ook dit wekt dan weer de indruk dat er niemand thuis is.

Updated: 26 februari 2014 — 12:48

1 Comment

Add a Comment
  1. Ben van den Corput Bavel

    Ik heb van de twee TV en div. Andere apparaten de stekkers voor mijn vakantie uit het stopkontakt gehaald,
    Na 3 weken vakantie bij terugkomst alles weer ingeschakeld en tot mijn verbazing kon ik mijn 1.5 jaar oude samsung smart tv niet meer aanzetten. Met de nog aanwezige knop in te drukken onder het toestel lukte het wel, dus verder metde afstandsbediening die met moeite bediend kon worden en het beeldscherm bleef een mededeling geven Geen berijk!,

    De leverencier van het toestel gebeld en kreeg letterlijk te horen dat het wat ik gedaan had met het uittrekken van de stekker het stomste is wat ik had kunnen doen en een monteur langs kon sturen maar dat was niet zonder kosten.
    Graag uw antwoord op dit verhaal indien mogelijk. Met dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *