Controleer of alle deuren en ramen op slot zitten

inbreker vakantieJe gaat op vakantie en er is niets zo vervelend om je later af te vragen of je wel de tuindeur op slot hebt gedaan of een raam boven niet vergeten te bent controleren. Daarnaast wil je ook niet dat er ongure types jouw huis aan het inspecteren zijn en op zoek zijn naar mogelijke ingangen om je huis binnen te dringen. Voorkomen is beter dan genezen.

Maak daarom een checklist met alle ruimtes in het huis incl. de schuur en het tuinhek die ramen en deuren hebben. Laat geen ramen open staan als je zelf niet thuis bent. Doe de hefbomen van de ramen en deuren allemaal naar beneden zodat het dicht zit. Doe ze allemaal op slot en laat het sleuteltje niet in het slot zitten. Label desnoods de sleuteltjes waarvan ze zijn en berg ze raam op slot vakantiecentraal op in bijvoorbeeld de meterkast. De meterkast zelf kan vaak ook op slot. Deze sleutel kun je dan weer op een andere veilige plaats neerleggen zoals een keukenlade.

Voorkom dat er een ladder in de tuin staat welke door een mogelijke dief te verplaatsen is. Leg deze aan een ketting of slot vast. Ook objecten die bij je tuinhek/schutting of voorgevel staan zoals vuilcontainers, kunnen makkelijk worden gebruikt als opstapje om over de schutting heen te klimmen of in de dakgoot te komen. Wees hiervan dus bewust.

wasmaschine kraan vakantieDe wasmachine is aangesloten op de waterleiding. Omdat niet iedereen het water er vanaf haalt tijdens een vakantie kun je het beste ook de kraan van de wasmachine helemaal dicht draaien. Dit om te voorkomen dat je huis onder water komt te staan. Draai je wel de hoofdkraan dicht van het water, vergeet dan niet als eerst de stekker uit je CV ketel te halen. Als het water er van af is kun je eigenlijk ook niet meer naar de wc. Het waterreservoir van de wc bevat slechts 1 spoeling.

Heb je buren die je platen water komen geven of je dieren komen voeren dan kunnen zij ook een oogje in het zeil houden. Als inbrekers het op jouw huis hebben gemunt dan is een buur die af en toe langskomt juist afschrikwekkend. Het huis is dan niet helemaal verlaten. Vraag ook of hij of zij de post wilt verzamelen op een andere plek dan in de gang. Inbrekers die via de brievenbus veel post op de deurmat zien liggen kunnen aannemen dat er al enige tijd niemand thuis is. Je kunt ook overwegen om een sticker op je brievenbus (tijdelijk) te plakken met ‘reclamedrukwerk ongewenst’, dus de Ja/Nee of Nee/Nee sticker.

Updated: 26 februari 2014 — 12:21

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *